Brand & Advertising

Paul Jitta (DPDK), wat zegt u nu?

Written by Paul Jitta on 13, Juth 2017

Wekelijks stelt Executive Finance in ‘Wat zegt u nu?’ een reeks vragen. Deze week is het de beurt aan Paul Jitta, CFO van creative agency DPDK.

1. Wat is uw functie en hoe zou u uw functie omschrijven aan een kind van 5 jaar?

Een creative CFO. Tegen een kind van 5 jaar zou ik zeggen dat we hele mooie kleurplaten voor onze klanten maken. Bij ons in het bedrijf werken mensen die heel goed zijn in het maken van kleurplaten, het inkleuren ervan, het ophangen op een mooie plek, zodat het gezien wordt door mensen. We zijn trots op onze kleurplaten. Ik zorg ervoor dat we alles in huis hebben. Papier, potloden, viltstiften, zodat we samen met onze klanten hele mooie kleurplaten kunnen maken.

2. Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Positief. Ontspannen. Positief, omdat het mijn kijk op de wereld is. Het helpt om vanuit mogelijkheden en oplossingen te denken. Dat doe ik graag. Ontspannen, omdat het een gezonde voedingsbodem is om gefocust bezig te zijn. Uiteindelijk is een stuk focus belangrijk om goed te zijn in wat je doet. Je moet jezelf niet drukker maken dan nodig is om goede resultaten te leveren. Lekker vanuit een ontspannen gevoel bezig zijn met wat je doet.

3. Wat staat er in 2017 op de planning?

We werken organisatiebreed aan een aantal perspectieven om continu te verbeteren. Die perspectieven en doelen die we daarbij gedefinieerd hebben, hebben we ook met de hele organisatie gedeeld. Wekelijks lichten we een van die doelen uit om het voor iedereen tastbaar te maken, zodat iedereen een eigen bijdrage kan leveren aan de realisatie van doelen. We hebben een vestiging in New York geopend. 2017 is het jaar waarin het verder vorm moet krijgen en ook zelfvoorzienend moet gaan worden.

4. Wat is de grootste uitdaging voor uw onderneming?

Innoveren. Net als in iedere andere industrie zullen wij ons als digitaal bureau opnieuw moeten blijven ontwikkelen en op nieuwe trends en innovaties in de markt kunnen inspelen.

5. Wat is de grootste uitdaging in uw vakgebied?

Uiteindelijk ook innovatie. De rol van de CFO binnen organisaties verschuift een beetje. Naast je interne processen moet je ook een toekomstvisie hebben voor de toekomstige behoeften van je klanten. Als CFO begeef je je op een snijvlak van de behoeften van de klanten en de interne processen. Daardoor verkeer je in een unieke positie om te zoeken naar nieuwe samenwerkingsvormen met klanten. Als de vraag ontstaat, moet je zorgen dat je in staat bent ermee aan de slag te gaan. Het is vaak een latente behoefte die je vanuit die positie kunt signaleren en terugkoppelen. Als organisatie kunnen we daar onze toekomstplannen op toespitsen.

Het heeft te maken met de manier waarop je je organisatie inricht. Als CFO, net als iedereen binnen organisatie, moet je in staat zijn om mensen te inspireren en ook kritisch moet kunnen kijken naar procesverbeteringen. Wij hebben dat anders georganiseerd. Wij hebben een CEO die de dagelijkse leiding heeft over het bureau en we hebben ook iemand die specifiek kijkt naar het operations-perspectief. Intern, maar ook hoe we met onze klanten efficiënter kunnen samenwerken. De CFO is niet meer de accountant die naar de cijfers kijkt en op basis van data input levert om beslissingen te nemen. De CFO moet ook een progressieve visie en een stuk ondernemerschap kunnen tonen.

6. Wat is uw laatste juichmoment op uw werk geweest?

Dat was een 10-jarig dienstverband van een werknemer. Ik vind dat heel mooi, omdat het de kracht laat zien van een gedeelde visie waaraan mensen zich willen verbinden. Het is niet meer de norm dat mensen echt voor een langere periode aan organisaties willen verbinden. Het is mooi als mensen dat wel doen, dat koesteren we. Zolang mensen met dezelfde ambitie en visie als wij hier rond blijven lopen, zijn dat heel waardevolle onderdelen van je organisatie.

7. Wat maakt u boos?

Ik probeer in control te zijn van mijn eigen gemoedstoestand en me niet te laten beïnvloeden door externe factoren. Het moet iets zijn dat ikzelf beter of anders had kunnen doen. Het is goed om kritisch te zijn op je eigen functioneren. Jezelf continu een spiegel voor te houden en te leren van de zaken waarin je je kunt door ontwikkelen of verbeteren.

Het is belangrijk voor iedereen om in controle te zijn over je eigen emoties. Een externe factor mag je niet boos maken, maar het zijn onderdelen in je leven waarmee je te maken hebt. Er zijn betere manieren om mee om te gaan dan dat je energie naar een emotie loodst, waar je vervolgens niet direct iets mee doet. Boosheid zorgt er niet voor dat je effectiever wordt of betere beslissingen neemt.

8. Met welke vakgenoot zou u wel eens een week willen ruilen?

Hij is niet een vakgenoot pur sang, maar Elon Musk is een visionair. Hij is continu bezig nieuwe ideeën te ontwikkelen en hij kan mensen inspireren. Wat ik mooi aan hem vind, is dat hij zeer benaderbaar oogt. Hij zit soms bovenop Twitterberichten en communiceert dat direct naar de organisatie, waardoor zij op een heel leane wijze in staat zijn om continu veranderingen aan te brengen. Niet een vakgenoot in de zin van CFO, maar hij is een professional en bezit competenties die een goede CFO ook zou moeten hebben.

Door die competenties te ontwikkelen, ook in de functie van CFO, creëer je een krachtiger tandem tussen CFO en CEO, waardoor een groter gedeelte van de competenties dan overlappend zijn, maar beide wel hun focus hebben op hun specifieke verantwoordelijkheden binnen de organisaties. Uiteindelijk heb je daardoor meer slagkracht.

9. Van wie heeft u het meest geleerd?

Pim van Helten, CEO van DPDK. Pim is een zeer gedreven en energieke professional. Hij voelt naadloos aan wat er binnen onze organisatie leeft en speelt, maar ook binnen de organisatie van onze klanten. Hij is in staat een hele heldere visie te formuleren en hij heeft het vermogen om anderen daarmee te inspireren. Wat hij in onze organisatie heeft weten te creëren, is een klimaat van continue transformatie. Wij zijn altijd bezig om alles anders te doen. We willen niet vast komen te zitten in een bepaalde gedachtegang of proces. We moeten continu blijven innoveren. Dat klimaat geldt voor iedereen binnen de organisatie. Iedereen kán zich blijven ontwikkelen. Vooruitlopen op veel van de trends die we in de markt zien.

Pim is mijn beste vriend. Die vriendschap was er al voordat onze zakelijke relatie was ontstaan. Pim is iemand met zijn hart op de tong, ik handel vanuit mijn ratio. In dat opzicht zijn we twee heel verschillende persoonlijkheden, maar kunnen we veel van elkaar leren. Het fundament van onze vriendschap is een gedeelde passie en een enorme drive om het uiterste uit het leven te halen. Daarin vinden we elkaar.

10. Ajax of Feyenoord?

We zijn in Rotterdam gevestigd, maar ik heb een Ajax-hart. Mijn vader en broer zijn echte Feyenoorders en ik heb altijd een zwak gehad voor Ajax. Wellicht heeft dat te maken met dat Ajax alles won wat los en vast zat toen ik opgroeide. De passie die destijds rond de club hing, heeft mij ook veroverd.

11. Hoe ontspant u zich?

Door fysiek en mentaal in conditie te blijven. Dat begint bij een bewustzijn dat je de controle over je gemoedstoestand hebt. Dat zorgt voor rust. Natuurlijk heeft de intensiteit van het werk invloed op je gemoedstoestand, dus je zult er wel actief mee bezig moeten zijn om die rust te vinden. Dat doe ik voornamelijk door te sporten en een stuk meditatie. Een flink stuk hardlopen is heerlijk, dat doe ik een paar keer per week. Samen met vrienden of met mijn hond. Een band om mijn middel en dan kan dat beest ook lekker rennen. Het nuttige en het aangename combineren.

Hetzelfde heb ik ook met het woon-werkverkeer gedaan. Ik woon zelf in Leiden, Rotterdam is 40 kilometer verder. Met de auto kost je dat ongeveer een uur, als het wat drukker is, en met de e-bike doe je er ook een uur over. Ik fiets twee keer per week van Leiden naar Rotterdam en weer terug. Dat zorgt ervoor dat je ontspannen aankomt op je werk in plaats van dat je je druk maakt om andere weggebruikers. Het zorgt er ook voor dat op het moment dat je ontspannen thuiskomt en de zakelijke dag achter kunt laten.

STORY WRITTEN BY
Paul Jitta
Chief Growth Officer

Paul Jitta

Chief Growth Officer

Any questions about Paul Jitta (DPDK), wat zegt u nu??

Contact Paul