Brand & Advertising

Op safari door de Rotterdamse bureaus

Written by Paul Jitta on 27, Juth 2017

Een half jaar geleden schreef ik een blog over het ontbreken van een Rotterdamse bureaucultuur. Dat bracht daar wat teweeg. Thomas van Slooten van activatiebureau BL41 dacht ''hallo'' en nodigde mij uit voor een bureausafari.

''Ik wil je graag laten zien welke creatieve bureaus én mensen Rotterdam interessant maken'', luidde de uitnodiging. Want uit mijn blog zou je de indruk kunnen krijgen dat er in de Maasstad geen creatieve bureaus zijn en geen noemenswaardig werk wordt gemaakt. ''Ik kan je niet alle bureaus laten zien, maar heb wel een mix gemaakt. Zeg maar, zonder andere bureaus tekort te doen, Rotterdams Finest.''  

Dat het Thomas niet om eigenbelang gaat, blijkt meteen. Zijn bureau BL41, met klanten als Absolut en HTM, gaan we in ieder geval niet bezoeken. Wel voel je aan alles dat hij een bruggenbouwer is. ''Ik hoop dat Rotterdamse bureaus en creatieven elkaar wat vaker gaan ontmoeten.

''Ook is hij de stuwende kracht achter de Awesome Foundation Rotterdam. ''Ideeën die de stad beter maken, funden we met duizend euro.''

Met de fiets door de stad

We ontmoeten elkaar voor het eerst op het Stationsplein. Ik ben samen met Robbie Verdoes ('Rotterdammer' in Amsterdam), voor de 'second opinion'. We herkennen Thomas meteen. Deels aan zijn LinkedIn-profielfoto. Maar vooral aan de twee geelblauwe ov-fietsen die hij voortduwt. 

Het begin is een beetje spannend. Hoe word ik ontvangen? Als een 020-wijsneus die denkt te weten hoe Rotterdam in elkaar steekt? En moet ik alles wat ik eerder schreef nu gaan verdedigen? Niks van dat alles. Waar we ook binnenkomen, voel je gastvrijheid. Niks argwanends. En Thomas is een toffe gastheer.

Stop 1: DPDK

Het eerste bureau waar de deuren wijd opengaan is DPDK. Een feest voor je ogen. Geen muur is hetzelfde en de receptie is gekleurd met zelfgemaakte tegels. Zelf maken. Dat zit in het DPDK-dna. Oprichter Pim van Helten vertelt er alles over.

Wat ruim vijftien jaar begon als een groep digitale freelancers is nu uitgegroeid tot een bureau van 50 medewerkers. En ze gaan hard. Deels dankzij de prijzen aan de wand achter hem. ''We hebben vooral veel internationale awards gewonnen, waaronder Webby’s en FWA’s. En daar vinden grote internationale klanten ons op. We focussen ons niet op Amsterdam, maar op de wereld. Dus zijn we nu bezig met een vestiging in New York.'' 

In de digitale DPDK-speeltuin zijn ze nu volop aan het experimenteren met kunstmatige intelligentie. En dat leidt tot werk waar je als bedrijf, maatschappij én consument wat aan hebt. Het bewijs: een sneak preview van een project dat draait om inzicht, data en technologie. Onze monden vallen open. Maar die houden we zoals beloofd nog even dicht.

Ook anders: ze hebben in de kelder een testruimte waar klanten live kunnen meekijken als aan de andere kant van de muur een campagne wordt getest. En daar zit veel moois tussen. Zoals een VR experience voor Peugeot. Damn. We zijn nog maar net begonnen, maar nu al 360 graden onder de indruk. Met een welgemeende hug nemen we afscheid.

Stop 2: BRAND The Urban Agency 

Voor het volgende bureau fietsen we naar de Witte de Withstraat. Normaal drinken Robbie en ik biertjes in deze horecastraat. Nu zijn we hier voor BRAND The Urban Agency. Op tafel staat een schaal lekkernijen, waaronder glutenvrije cake. Nu heb ik vele allergieën, maar niet voor zo’n warm welkom. 

Gwenda van der Ham, partner:

''BRAND maakt werk met Hart voor de Stad. Projecten die de stad beter, mooier en leuker maken. Maar dat doe je nooit alleen, je werkt altijd samen met anderen.

Zo ontwikkelde BRAND, samen met de gemeente en andere partners, de online denktank Fietsfan010. Om de stad als fietsstad te promoten denken Rotterdammers  mee hoe het fietsen in de stad nóg beter kan. 'Stoplichten zijn nu voorzien van regensensors. Als het hard regent, gaat een fietsstoplicht sneller op groen.

Wat ook lekker loopt: Rotterdam Routes. Het bureau beheert de app, waarin bekende en onbekende Rotterdammers toeristische routes inspreken. Voor iedereen die de stad te voet wil verkennen. De langste route komt van burgemeester Aboutaleb: 12 kilometer. Maar die is natuurlijk supertrots op z’n stad en wil alles laten zien.

BRAND heeft sinds kort ook een kantoor in Amsterdam. En ja, dromen mag, dus willen ze wereldwijd flexible urban agencies opzetten. Altijd met behulp van urban insiders. ''Want die kennen hun stad, de problemen en de uitdagingen als geen ander.''

Tussenstop: lunch met uitzicht

Opgewekt vervolgen we onze route. Die is, zoals het hele programma, geheim. dus geen idee waar we nu weer terechtkomen. Eerst maar eens een broodje eten bij Fenix Food Factory. Het uitzicht is geweldig over de Maas. Of is het de Rijn? Of de Nieuwe Rijn?

We hebben zelfs nog wat tijd over en worden meegenomen naar een chique bar in De Rotterdam, een gebouw van Rem Koolhaas. Vanaf 8 hoog is het uitzicht over de stad Totaal Overweldigend. We voelen ons havenbaronnen. En de gelukkigste creatieven op aarde. Meer inspiratie ga je op een dag niet krijgen. En we zijn nog maar halverwege.

Stop 3: IN10

Met een volle maag en bezwete rug klimmen we De Zwaan weer over, op naar de volgende stop. IN10 lezen we op de loodsmuur. Een prachtige plek aan een Rotterdamse kade. 

De sfeer binnen is licht, groots en ruim. Past perfect bij een digitaal bureau van naam en faam. Digitaal is de business van IN10. Ze helpen bedrijven met het maken van een digitale transitie. Het is simpel. Als de wereld om je heen beweegt, kun je niet stil blijven staan. 

Marlies de Gooijer (Brand Strategy Director) leidt ons door het pand en het verhaal van IN10. Waar ze goed in zijn: werk bedenken én maken waar we allemaal wat aan hebben. Zowel opdrachtgever als de eindklant.

Een bijzonder project in die richting: het platform voor Eindhoven Airport. Een customer journey die thuis al begint. Van het inpakken van je bagage tot het vinden van de juiste gate... overal word je bij geholpen. Zo verminder je de stress en verhoog je het plezier.

Over plezier gesproken: na de rondleiding mogen we een ritje maken op de rijdende bank die IN10 liet ontwikkelen voor de 'In gesprek met de stad'-campagne. En geef ze eens ongelijk. Op een bank praat je nou eenmaal wat makkelijker. Maar ver komen we niet. Ik bots overal tegenaan. Gelukkig mogen we straks weer op de fiets.

Stop 4: Daniel Disselkoen

Next surprise: Daniel Disselkoen. Een zelfstandig creatief die opereert onder de naam Headmade. En wat een verhaal weer. Hij bedacht Man-Eater GVBeestje. Een krokodil-karakter die van je tramrit een spel maakt. De opdracht: vang zoveel mogelijk mensenhoofden in de bek. 

Het spel ging de hele wereld over en kwam zelfs op CNN. Inmiddels krijgt Daniel dagelijks honderden vriendschapsverzoeken op Facebook en LinkedIn. Waar hij ook weer een spel van maakt. Want elke dag pikt hij er tien uit.

Rotterdam is voor hem de perfecte werkstad.

'Ik vind Amsterdam leuk, maar het is er wel wat homogener dan Rotterdam. Hier woont en werkt alles door elkaar. Zo deel ik het kantoor met een architect. We inspireren elkaar. Die mix vind je hier ook op straat. Een van de voordelen: ik kan direct testen of iets werkt. Bij allerlei mensen. En dan hoef ik maar 50 meter te lopen.'

Stop 5: Studio Dumbar / TamTam (Dept)

Laatste halteplaats van vandaag is Studio Dumbar/TamTam (Dept). Liza Enebeis (Creative Director Dumbar) en Tobias van Veen (Creatief Lead TamTam) leiden ons rond door het pand en we slaan steil achterover. 

Het kantoor ademt overal design en aan letterlijk elk detail is aandacht besteed. De verbouwing - ''echt een monsterklus'' zegt Tobias - heeft het indrukwekkendste kantoor opgeleverd dat ik ooit van binnen heb gezien.

Een kantoor ook waarin twee culturen ogenschijnlijk succesvol bij elkaar zijn gekomen. Liza, Griekse van origine: 

''Dumbar and TamTam seem to be two opposites. But we work across labels and we feel connection and shared energy.''

Dat leidt tot werk als voor Transavia. Dumbar verzorgde een totale restyling: de vliegtuigvloot, de uniformen en zelfs een knuffel waarmee je fantasie een vlucht neemt. Een andere prachtcase: de online huizenverkoop van BPD, die de makelaarsmarkt wel eens op z’n kop kan gaan zetten. Nu in de race voor een Webby.

Eindstop: de tap

Om op Rotterdam te proosten, worden we meegenomen naar het dakterras. Inclusief zelfgetapt biertje van Tobias. Wat een dag. En wat een enorme kansen biedt deze stad. Hier kun je groots denken, grootse plannen maken en deze groots waarmaken. Misschien volgend jaar eens een ADCN Lampen-uitreiking in Rotterdam?

Graag danken we Thomas van Slooten voor het organiseren van deze bureausafari. En we zullen nog vaak terugdenken aan de hartelijke ontvangst van iedereen die ons heeft meegenomen in hun verhaal. 

STORY WRITTEN BY
Paul Jitta
Chief Growth Officer

Paul Jitta

Chief Growth Officer

Any questions about Op safari door de Rotterdamse bureaus?

Contact Paul