Customer Experience & Design

Let's talk sex

Written by Michael Vromans on 4, Apth 2017

Neuken. Moet dat nu zo plat? Ja, want voor jongeren is dit het meest gebruikelijke woord om op gemeenschap te duiden. En deze jonge mensen zijn de doelgroep van Soa Aids Nederland. 'Wij willen jongeren ondersteunen in het ontwikkelen van een prettige en veilige seksuele carrière', aldus Hanneke Roosjen projectleider bij Soa Aids Nederland . Om haar doelgroep te bereiken zet Soa Aids Nederland de meest hippe, technologische snufjes in; VR, Snapchat en social influencers. Eind april komt daar de advies.chat bij; de eerste online soa-testwijzer. Soa Aids Nederland; met recht het derde merk in de reeks van twaalf Brands to Watch 2017.

Vijftien jaar geleden waren pubers aangewezen op bladen als Fancy en de Hitkrant voor de dagelijkse dosis weetjes over seks. En erg veel stond daar niet in. Seks is immers een onderwerp waar een taboe op rust. Dat ga je maar zelf, met vallen en opstaan, ontdekken. Gelukkig zijn we anno 2017 volwassener geworden. Er bestaat zelfs een website met alle in's and out's over liefde, relaties en seks. En dat gefinancierd door de overheid.

'Sense is een nationaal samenwerkingsverband', vertelt Hanneke Roosjen, projectleider van Sense.info. 'De website doen we samen met Rutgers; kenniscentrum op het gebied van seksualiteit.  De financiering komt van het RIVM en alle GGD'en in het land zijn betrokken. Daar zijn we erg trots op.'

Exenmeter

Sense is meer dan een website met seksweetjes. Je kunt er chatten, je verhaal delen, ervaringsverhalen lezen en kijken naar YouTube filmpjes van social infuencers. En met zijn twee miljoen bezoekers over het afgelopen jaar valt Sense een succes te noemen. De website wint zelfs drie awards. Een Dutch Interactive Award en twee Lovieawards.

'Die awards hebben we ontvangen, omdat Sense een interactieve en rijk gevulde website is', vervolgt Hanneke. 'Je kunt online enorm veel doen.

De best bekeken pagina's op de site zijn de animaties. Hier kun je een man of een vrouw uitkleden om zo alle lekkere plekjes te ontdekken. En we blijven onszelf ontwikkelen.

Als je aan wilt sluiten bij jongeren, moet je weten wat ze bezighoudt en hoe zij het liefst hun informatie vergaren. Daarom hebben we tegenwoordig ook twee Snapchat accounts en zijn we bezig met Virtual Reality om bijvoorbeeld te leren hoe je een condoom omdoet.'

Dit vernieuwende werk kunnen we maken door onze samenwerking met DPDK. Zij staan onder meer voor het concept, design en de techniek van Sense.info Echte verhalen, echte adviezen.

Ook maakt Sense jongeren bewust van de risico's om een soa op te lopen. Een leuke tool hiervoor is de exenmeter. Je vult je eigen aantal bedpartners in en die van je partner om zo inzicht te krijgen in je seksuele netwerk. Jij kunt wel een redelijk braaf seksleven hebben gehad met je vijf bedpartners, maar als je partner als vrijgezel een half jaar over de hele wereld heeft gereisd en open stond voor al dat vrouwelijk schoon? Dan zitten al die prachtige dames ook ineens in je eigen seksuele netwerk. Daar denk je niet over na als je de eerste keer samen vol passie het beeld deelt. Toch maar even laten testen.

Plafond

Goed, testen dus. Maar naar de huisarts die het hele gezin behandelt? Dat is voor veel jongeren te persoonlijk. Dan kun je altijd nog naar de GGD.  Nee, ook niet altijd, want het ministerie van VWS heeft een financieel plafond ingesteld voor soa­consulten bij de GGD, waardoor steeds minder mensen daar terecht kunnen. Soa Aids Nederland zag deze ontwikkeling en komt daarom met de oplossing voor gericht testen: de advies.chat. Via een geautomatiseerde online chat kun je anoniem allerlei vragen beantwoorden die je naar een betrouwbaar advies leiden.

'We zagen dat er steeds meer soa-zelftestaanbieders kwamen. Maar de kwaliteit van die zelftests is wisselend. Zeker de testen waarbij je alles thuis doet, en dus niets opstuurt naar een laboratorium, zijn per definitie onbetrouwbaar', vertelt Erwin Fisser, campagneleider bij Soa Aids Nederland. 'Wij kregen ook steeds vaker de vraag welke testen nu wel betrouwbaar zijn en welke niet. Daarnaast zagen we dat je niet meer vanzelfsprekend bij de GGD terecht kunt.

Je moet in een bepaalde risicogroep vallen om toe te warden gelaten op een spreekuur. Soms zijn ze gedwongen mensen weg te sturen die zich eigenlijk wel moeten laten testen. Een student die bijvoorbeeld in Rotterdam studeert, maar in Noordoost-Groningen woont, kan ook niet even snel op en neer naar de huisarts. Daarom hebben we de advies.chat in het leven geroepen.

Voor die groep mensen die zich eigenlijk zou moeten laten testen, maar die dat niet doen omdat ze bijvoorbeeld bang zijn voor de uitslag of het met zo'n hoog eigen risico simpelweg niet kunnen betalen. Met advies.chat ontdek je snel en eenvoudig of je risico loopt op een soa en hoe je die het beste kunt laten testen. Ook verwijst advies.chat naar de soa-zelftest aanbieders die wel betrouwbaar zijn.'

Zinvol

Met de advies.chat ontstaat er een medium wat 'zinvol testen' genoemd kan warden. Komt er na het doorlopen van de advies.chat naar voren dat het raadzaam is om je te laten testen, dan zal de GGD ook niet de deur voor je neus dichtdoen . De andere kant van het verhaal is namelijk ook niet wenselijk. Als iedereen die een keer t je onveilige seks heeft gehad in galop naar de GGD gaat, creëer je onnodig veel zorg. De advies.chat is dus een win-win situatie; enerzijds kunnen mensen die zich zorgen maken gerust worden gesteld zonder daarvoor de deur uit te hoeven en anderzijds kan er door een voorselectie heel gericht warden getest.

Werkveld

Naast dat de advies.chat toegankelijk moet zijn voor publiek, is het ook belangrijk dat de artsen uit het werkveld achter deze manier van testen staan.

' Als artsen geen vertrouwen hebben in de test en daar niet aan mee willen doen, dan gaat het niet goed', vertelt Hanna Bos, arts Infectieziektebestrijding bij Soa Aids Nederland.' Daarom hebben we gedurende een aantal momenten in de ontwikkeling van de advies.chat gevraagd aan de beroepsgroep om ons advies te geven. Elke keer als we ergens tegen aan liepen hebben we aan hen gevraagd; wat vindt en jullie hier van? Daarnaast volgens we heel expliciet de NHG-richtlijnen van de huisarts. Zo kunnen we goed onderbouwen dat de advies.chat wetenschappelijk onderbouwd advies geeft.

De meeste testen die je online doet, bij voorbeeld voor chlamydia, geven een heel algemeen advies. De advies.chat, en daar durf ik als professional echt mijn hand voor in het vuur te steken, geeft een persoonlijk en betrouwbaar advies.

Natuurlijk blijft het altijd het beste als je gewoon naar de huisarts gaat, maar die drempel blijkt voor veel mensen te hoog.'

Paden

Het lijkt niet zo ingewikkeld; je doorloopt wat vragen et voilà, er rolt een advies uit. Maar er zijn zoveel variabelen mogelijk; ben je bijvoorbeeld hetero, lesbisch, homo, transgender of noem je jezelf als man hetero, maar heb je toch seks met mannen? Elk van deze variaties stuurt jou als vragenbeantwoorder een ander pad op in de test.

' Ook even een vraag toevoegen, is niet eenvoudig', vertelt Erwin. 'Want die ene vraag levert een tiental andere mogelijke vervolgpaden op. Daarom hebben we een custom CMS ontwikkeld om dit beheer wel inzichtelijk en werkbaar te houden.

Daarnaast kun je ook vragen stellen tijdens het invullen van de advies.chat. Deze warden beantwoord door, een chatbot. Er is een zware server nodig om deze programma's te laten draaien. Het beheer van de advies.chat is daarom uitermate ingewikkeld en kost veel geld. We zijn dan ook heel blij dat de Vriendenloterij ons geld heeft gegeven voor dit project.

Want wij zagen een probleem in de maatschappij ontstaan en wisten hoe we dit konden oplossen, we hadden alleen de middelen niet.'

Luie stoel

Open kunnen zijn over seks is belangrijk bij het ontwikkelen van een veilige en prettige seksuele carrière. Mede dankzij alle nationale initiatieven als Sense.info en de advies.chat, wordt deze openheid gecreëerd. Jongeren die nu opgroeien zijn opener over seks dan de dertigers en veertigers van nu. Maar jongeren met vragen over seks komen wel bij deze professionals van rand de dertig en ouder terecht. Om ervoor te zorgen dat professionals goed weten wat er speelt bij deze jongeren en up to date blijven van de laatste ontwikkelingen in het werkveld, heeft Soa Aids Nederland 'De Digitale Leerweken ' in het leven geroepen.

'Naar symposia door het hele land gaan, kost de professional veel tijd', vertelt Erwin. 'Met De Digitale Leerweken hebben we een online leeromgeving opgezet, waar professionals, trainers en coaches elkaar kunnen ontmoeten.

Eens in de twee jaar hebben we een maand lang cursussen, waarbij de cursist en live ondersteunen ontvangen. Nu kan er net zo effectief gestudeerd worden, maar dan thuis vanuit je luie stoel. Na deze maand kan je de cursussen nog steeds online volgen, dit scheelt geld én tijd.

Over Brands to Watch 2017

Soa Aids Nederkand is het derde Nederlandse merk dat in aanmerking komt voor de titel Brand to Watch 2017. lnmiddels viel deze eer ook te beurt aan fietsenfabrikant Gazelle en JOZO. Maandelijks selecteert de redactie van Fonk een nieuw hottest Dutch Brand. Tegen het einde van dit jaar kiest een professionele jury uit de bureauwereld de winnaar uit de dan 12 genomineerde merken voor de titel Brand to Watch 2017. 

STORY WRITTEN BY
Michael Vromans
Chief Creative Officer