Adverteren & social: wat worden het komende jaar de 3 belangrijkste trends?

Written by Michael Vromans on 21, Jath 2019

Adverteren & social: wat worden het komend jaar de 3 belangrijkste trends?

Over het geheel belooft 2019 een interessant jaar te worden voor merken én bureaus; meer dan de helft van marketeers hebben aangegeven met meer budget te gaan komen in 2019, zowel in digitale media als daarbuiten. Daar staat wel wat tegenover: er wordt veel meer verwacht van de industrie. Hier zien wij wel een aantal trends:

Snelheid van productie: hoe snel ben je als merk (én partner) in het produceren en distribueren van engaging merk-eigen content? Bureaus moeten sneller en meer kosteneffectief kunnen leveren met kwalitatieve uitingen. Bij DPDK hebben we daarom sinds dit jaar een content team in het leven geroepen om continu en snel hoogwaardige middelen te kunnen produceren, of het nou gaat om losse visuals, copy, motion of hele concepten die ook onze tech disciplines vereisen.

Context: Hoe relevant is je boodschap binnen de user journey? Hoe is de verhouding van je advertising & content tot je producten en je merk? Dit maakt inzicht in het ecosysteem van je merk en je digitale touchpoints cruciaal in 2019. Is het niet vanuit een customer-centric overtuiging zoals bij DPDK, dan wel vanuit een overlevingstactiek voor je bureau: meer en meer marketeers meten de business impact van hun advertising & content, en waarderen de relatie met hun bureau hierop.

Personalisatie: hoe persoonlijker de boodschap, hoe beter. Kijk als merk niet alleen naar het bereiken van potentieel nieuwe klanten, maar benut ook vooral het potentieel van je huidige klanten. Die ken je al, gebruik die kennis. Maak het je obsessie. Laat zien dat je je klanten écht begrijpt. Met gepersonaliseerde communicatie, diensten, activaties en aanbiedingen valt nog zóveel te behalen.

Facebook: kopje onder of toch nog een come-back?

Facebook heeft dan wel tikken gekregen in 2018, maar de cijfers laten zien dat het overgrote deel van gebruikers hun schouders ervoor op heeft gehaald. Sterker nog, door heel 2018 is het aantal dagelijks actieve gebruikers blijven stijgen. En in omzet heeft Facebook zelfs op een haar na hun target gehaald ondanks alle commotie. Ze rapporteren dan ook stijgende inkomsten uit advertenties; we zien steeds meer branded content in persoonlijke feeds, terwijl de engagement daar relatief hoog blijft. Zeker voor product introducties. Aangezien aankoop processen op mobiel tegenwoordig vrijwel naadloos verlopen, blijft Facebook voor merken een zeer goed platform om naar directe online aankopen te leiden.

Tel daarbij op dat Facebook zelf niet stil zit wat product evoluties betreft én een sterk portfolio heeft om mee te integreren - Whatsapp en Instagram -  en je weet dat ze niet zomaar weg te vlakken zijn in 2019.

Wat wordt volgens jou het komend jaar het meest populaire filter van Snapchat?

Ach, wat maakt het uit…welk filter Snapchat ook zal ontwikkelen, het zal weinig uithalen. Ze verliezen tussen de 10k en 100k jongeren per week die overstappen naar Instagram Stories en TikTok. 2018 eindigde voor Snap met minder gebruikers dan eind 2017. Ze worden getipt voor een overname door Amazon, en ik kan me zo voorstellen dat ze van daaruit zullen gaan dienen als een verlenging van de Amazon shop ervaring maar dan een social platform.

Even in de glazen bol kijken: komt er in 2019 een heel nieuwe social hype bij? En zo ja: uit welke hoek kunnen we die volgens jou gaan verwachten?

TikTok is de app om in de gaten te houden. Bij veel social media zijn omarming door jongeren en mogelijkheden voor het genereren van omzet de graadmeter voor succes, en TikTok heeft beiden. Met een jonge user base die snelle mobiele aankopen doet heeft TikTok een goede voedingsbodem. In Q3 was TikTok zelfs wereldwijd de meest geïnstalleerde app. TikTok is - nog meer dan Instagram Stories - gericht op het creëren van creatieve videocontent (vaak gepaard met muziek zodat kleine videoclips ontstaan), en biedt gebruikers veel in-app mogelijkheden om zichzelf creatief te buiten te gaan. Video's blijven bovendien zichtbaar. Met zulke content en creativiteit is het maar een kleine stap voor merken om via Tiktok influencers jongeren creatief uit te dagen met hun merk aan de slag te gaan.

Social media in 2019: dit kan echt niet meer...

Op social te zijn 'om er maar te zijn': op ieder kanaal dezelfde content posten, en bedelen om comments of andere interacties. 'Met wie ga jij vandaag' -achtige vragen, of 'tag een vriend die…'. Hou op zeg. Daarnaast blijf je stockbeelden voorbij zien komen, wat onbegrijpelijk is vanuit je merkgedachte. Tuurlijk snap ik dat je budget ergens ophoudt, maar besef je wel dat ieder ander merk dezelfde beelden als jij kan gebruiken voor een paar tientjes per maand. Merk-'eigen' content creatie en creatieve copy zijn essentieel, en moeten aansluiten bij de belevingswereld van je doelgroepen. Wij adviseren en helpen al onze klanten om vanuit hun merk de juiste tone of voice en visuele stijl te ontdekken, en van daaruit een contentstrategie te ontwikkelen. Pas dan kijken we naar of en voor welk social kanaal er content ontwikkeld dient te worden.

STORY WRITTEN BY
Michael Vromans
Creative Director